Undgå træk fra vinduerne: Sådan gør du

Kunne du godt tænke dig at have helt fuldstændigt tætte vinduer, som du kan være i nærheden af uden at få træk?

Rigtig mange kender nok til, at man har steder i sin stue, hvor der ikke er godt at sidde, fordi man pga. utætte vinduer kommer til at sidde i træk og blive kold. Typisk er problemet ekstra stort, når det er koldt og blæsende udenfor, men heldigvis kan det løses ved at give vinduerne et lille “quick fix”.

Er vinduerne utætte derhjemme?

Hvis din boligs vinduer er utætte, er det stensikkert, at din bolig taber en helt masse energi. Det er meget vigtigt, at du sørger for at holde øje med, om din boligs vinduer og døre er i en som minimum udmærket stand, så du ikke ender med at dette store energitab.

Du kan både spare en god slat penge ved at sikre vinduer og døre, og samtidig vil du også få et langt bedre indeklima i den bolig. Og desuden er et hus/lejlighed med et godt indeklima, hvor der ikke spildes penge på ekstra opvarmning, meget mere værd.

Vil høre et smart trick til, hvordan du kan tjekke, om du har utætte vinduer i boligen? Før et stearinlys hen langs kanten af vinduet eller døren, mens det blæser udenfor, og hvis flammen blafrer, så er det et tegn på, at vinduet er utæt.

Et træk fra vinduet kan kan skyldes, at fugen trænger til at blive lavet igen. Over tid kan sådan en fuge omkring ens vindue godt blive utæt, men du kan heldigvis meget let selv tætne den.

Først og fremmest skal du sørge for at fjerne den gamle fuge helt og aldeles. Derefter skal du rense og lægge et nyt bagstop ind. Du kan anvende en række forskellige materialer f.eks. skumgummi, mineraluld eller fugebånd, og så skal du huske, at det skal gerne være en smule bredere end hullet, da du således sikrer dig, at det kiler sig godt fast.

Den bedste måde at isolere vinduer på

Du kan isolere din boligs vinduer ved at bruge tætningslister af træ og med en gummiliste. Denne metode vil sikre dig en meget jævn tætning, men det er samtidig også forholdsvis tidskrævende Til et sådan projekt skal du både have fat i tætningslister af træ, rustfri søm og en listesaks.

Der er dog også andre måder at løse problemet på. F.eks. kan du også bruge tætningsbånd til at isolere mellem rammen og karmen. I modsætning til tætningslisterne er denne løsning dog ikke helt så tæt, da der kommer langt flere ujævnheder.

Den allerbilligste løsning, nødløsningen kunne man også kalde den, er at lave sit eget forsatvindue for på den måde at skabe et lille mellemrum mellem karmen og vinduet. Her kan du vælge at lave løsningen med lavenergiglas, polycarbonat eller plexiglas.

Det kan selvfølgelig også være, at dine vinduer er så gamle, at de ikke står til at redde. Anbefalingen i dette tilfælde er herfra helt klart at udskifte vinduerne, da du i det lange løb vil spare flere penge på energiregningen, end hvad vinduerne kommer til at koste dig.

Be the first to comment

Leave a Reply

Din email adresse vil ikke blive vist offentligt.


*